TOP KUCHARZ 2018

Tegoroczny TOP KUCHARZ już za nami. Jest to konkurs kulinarny, który po raz trzeci zorganizował ŚDS w Kaliskach jako partner Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych w Gminie Kaliska. Środki na ten cel stowarzyszenie pozyskało z budżetu Starostwa Powiatowego w Starogardzie Gd. Kwota dofinansowania w wysokości 1000 zł pozwoliła na zakup nagród i artykułów spożywczych do dwóch konkurencji. Głównym celem imprezy była prezentacja talentów kulinarnych uczestników ośrodków wsparcia i uczniów szkoły podstawowej, pogłębienie wiedzy na tematy związane z kulinariami oraz integracja, aktywizacja i dobra zabawa. W tym roku do pięciu konkurencji przystąpiło aż 10 trzyosobowych drużyn:
– MOPS-iaki- z ŚDS typu B w Starogardzie Gd. Al. Jana Pawła II 6
– Wesołe Głodomory z ŚDS w Kleszczewie Kościerskim
– Kwaśne Jabłko z Publicznej Szkoły Podstawowej w Kaliskach
– Młode Grzybki z ŚDS typu A i C w Starogardzie Gd. ul. Pelplińska 3
– Kabaczki z DPS w Szpęgawsku
– Kulinarne Wariacje z ŚDS w Skarszewach
– Szalone Marchewki z WTZ w Skarszewach
– Korniszonki- WTZ w Lalkowach 
– Kuchciki – ŚDS w Konarzynach
– Brukselki- z ŚDS w Kaliskach.
Na początku drużyny wraz z opiekunami prezentowały przygotowane wcześniej i przywiezione zakąski w galarecie, które oceniało jury, w składzie: Wójt Gminy Pan Sławomir Janicki, Przewodniczący RG Kaliska Pan Zbigniew Szarafin, Pan Wiesław Warchoł ze Starostwa Powiatowego w Starogardzie Gd., Kierownik GOPS w Kaliskach Pani Monika Szmaglińska, kucharka z zamiłowania Pani Barbara Gruca oraz Prezes SRWDN „Dziecko Miłości” Pani Anna Ałanowska. Drugą konkurencją, którą również oceniało jury było przygotowanie sałatki owocowej. Kucharze wykonali to zadanie bez trudu, wykorzystując mnóstwo owoców i dodatków przygotowanych przez organizatorów. Jury oceniało zgodność potrawy z tematem, smak i zapach, estetykę wykonania i konsystencję. Kolejnymi zadaniami były: karmienie kucharza, wykonanie kulinarnej rzeźby i quiz z zakresu wiedzy kulinarnej. Trzeba przyznać, że żadne z zadań nie stanowiło dla kucharzy trudności i wykonali je znakomicie. Przy tworzeniu kulinarnej rzeźby wykazali się ogromną wyobraźnią, kreatywnością i pomysłowością. Na pytania z quiz również wszyscy odpowiedzieli, a pytania były takie: co jest głównym składnikiem czerniny, co jest najważniejszym składnikiem czekolady, jaka ryba króluje na wigilijnym stole, wymień co najmniej cztery składniki, których nie może zabraknąć w pizzy i inne. Przed przerwą na poczęstunek dla wszystkich uczestników imprezy grupa Radosnych, która podczas imprezy umilała czas śpiewając piosenki zaprezentowała inscenizację wiersza Na straganie Jana Brzechwy. W pięknie przygotowanych strojach nasi aktorzy rewelacyjnie prezentowali swoje „warzywne role”. Zabawa była przednia- kucharze stanęli na wysokości zadania, zdobywając wysokie oceny od jury, publiczność dopingowała i śpiewała z Radosnymi. Osiągnęliśmy cel- integrację i wspólną zabawę. Na zakończenie konkursu każda z drużyn otrzymała nagrodę ufundowaną przez Starostwo Powiatowe w Starogardzie Gd., nasi gości, a jednocześnie członkowie jury i opiekunowie pamiątkową skrzynkę z logo konkursu TOP KUCHARZ, wykonaną przez uczestników ŚDS Kaliska. Wszystkim drużynom dziękujemy za udział, serdecznie gratulujemy! Zapraszamy do zabawy już za rok!